EasyLogic


image from Chiptekort


Chiptekort

Chiptekort

U heeft ongetwijfeld de berichten gekregen over het chiptekort in de autoindustrie ten gevolge van de Corona crisis. Nu vraagt u zich waarschijnlijk af: “Wat heb ik daar met mijn keyfobjes of RFID apparatuur mee te maken”?

Even resumerend: de autofabrikanten dachten dat er door Corona minder auto’s verkocht zouden worden en hebben hun bestellingen aan auto-elektronica en chips erg verlaagd. Maar tegelijkertijd steeg de vraag, mede door thuiswerkers over de hele wereld, naar chips voor PC’s, laptops, smartphones, playstations, servers voor datacentra en dergelijke. De chipfabrikanten verschoven hun productiecapaciteit van microcontrollers en chips die in auto’s gebruikt worden naar andere chips.

Daarnaast heeft moeder natuur ook huisgehouden. Leveranciers van microcontrollers zijn platgelegd door natuurgeweld. En de koudegolf in Texas (waar fabrieken van NXP en Samsung staan) veroorzaakte stroomstoringen die hun fabrieken platlegden.

NXP

Het toeval wil dat NXP, een van de belangrijkste chipfabrikanten voor de auto-industrie, ook een van de belangrijkste leveranciers van chips voor toegangspassen (Mifare) en chips voor de wasserijindustrie en bibliotheken is (Hitag S, iCode SLIX2). Die kleine IC’s zijn ook complexe microcontrollers.

NXP wordt dus hard gepusht door de hele auto-industrie supply-chain (niet alleen de autofabrikanten zelf, maar ook toeleveranciers als Bosch, Continental en anderen) om chips voor hen te maken. Het probleem is echter dat het maken van een chip er op het oog simpel uitziet maar een proces is dat wel 6 maanden kan duren vanaf het ruwe silicium, totdat er een kant-en-klare chip geproduceerd is. Het overzetten van een productielijn van een soort IC naar een ander kan dus maanden duren.

RFID toeleveranciers

EasyLogic en IDCARDplaza merken nu al:

  • Mifare chips en afgeleiden daarvan worden nu al duurder, en beschikbaarheid begint te reduceren;
  • HitagS en SLIX2 zijn nu al schaars. Wij krijgen voor bestellingen nu al levertijden in 2022 door;
  • prijzen voor plastics en PVC voor kaarten zijn ook aan het stijgen;
  • HID Global, onze grootste toeleverancier voor RFID tags, heeft al haar prijzen met 10% verhoogd, met onmiddelijke ingang vanaf 22 december 2021;

Qua leesapparatuur, RFID readers en antennes, zien wij de prijzen ook stijgen en levertijden verlengen:

  • Nordic ID heeft een forse prijsverhoging per 4 juni aangekondigd, sommige RFID readers worden 10 tot 20% duurder;
  • De Impinj Speedway readers met 1, 2 en 4 antennepoorten zijn momenteel wat moeilijker te leveren, met levertijden van drie maanden bij een huidige bestelling. De nieuwe Impinj R700 is (nog) wel op voorraad. Let op: Impinj heeft voor de 1poort R120 Speedway reader een formele end-of-life aangekondigd.

Bij RFIDplaza zijn we momenteel de minimale voorraden aan het verhogen van verschillende veel verkochte artikelen, zoals de TSS readers, HID Omnikey serie, NXP Mifare en “Fudan” ISO14443A 1K blanco kaarten en NFC tags met NTAG213 chipset om u toch snel van dienst te kunnen blijven zijn. Desondanks kan het voorkomen dat we een keer misgrijpen en dan laten wij u direct een actuele leverdatum weten, zodat uw productie planning daarop aangepast kan worden.

Corona vervoer

Door het Corona virus, en de lockdowns in vele landen is het aantal vluchten tussen Azië en Europa nog steeds zeer schaars. Dat betekent dat pakjes met alle bekende vervoerders vaak een of twee weken wachten op een plek aan boord van een vliegtuig. Daarnaast zijn de shipping kosten nog steeds veel hoger dan normaal.

Verschepen via zeevracht (container) is ook verstoord door wereldwijde supply chain problemen. De prijs voor zeevervoer is nu 10 keer duurder dan voor Corona. Een vracht die normaal binnen 6 weken vanuit China in Rotterdam aankomt, doet er nu gewoon meer dan 12 weken over.

Neem contact met ons op

Wij houden de situatie scherp in de gaten! Neemt u bij twijfel of voor een onderbouwd advies over alternatieve producten contact met ons op? Meer weten over logistieke RFID toepassingen en track&trace of hulp nodig bij de selectie van het juiste systeem, antennes voor uw toepassing of geschikte RFID tags? Contacteer de RFID specialisten via sales@easylogic.nl en telefoon +31-182-389530. Uiteraard zijn wij ook beschikbaar voor een video-gesprek, via Skype of Microsoft Teams. Bestel veilig uw RFID producten in onze webwinkel. RFID readers, handterminals en accessoires zijn ook eenvoudig te bestellen via https://www.rfidplaza.nl/