EasyLogic


image from EasyLogic Track & Trace Middleware


EasyLogic Track & Trace Middleware

EasyLogic’s Track en Trace middleware (ETT Server) is de basis van onze RFID en Internet-of-Things (IoT) oplossingen. RFID en IoT maken het mogelijk voor een klant om te weten waar fysieke objecten zijn in het echt, en er vervolgens voor te zorgen dat dit goed wordt weergegeven in de IT systemen. Daarnaast kan een RFID of IoT tag sensoren bevatten (temperatuur, vochtigheid, locatie via GPS, accelerometer, vibratie, stress) waarmee additionele data vergaard kan worden.

Technologieën

Een RFID of IoT tag werkt op een aantal principes, meestel met radio signalen. EasyLogic is gespecialiseerd in het werken met radio en slimme identificatie oplossingen. Bijvoorbeeld:

  • Low-frequency (LF) RFID, op 125kHz, vaak gebruikt in vuile of vochtige omstandigheden zoals in de agricultuur, veehouderij, of wasserijen
  • High-frequency (HF) RFID op 13.56MHz, korte afstand, gebruikt in Mifare cards, Near Field Communication, ticketing, toegangscontrole, of op productiebanden in fabrieken
  • Ultra-High-frequency (UHF) RFID op 868MHz (of 912 MHz in de Verenigde Staten), gebruikt voor voorraadbeheer, magazijen, logistiek, supply chains en in de retail
  • Bluetooth beacons en sensors, om mensen te identificeren, binnenshuis objecten te localiseren of het monitoren van apparatuur en machines
  • WiFi beacons, om binnenshuis objecten of mensen te localiseren
  • Tags met andere radio technologieën zoals Lorawan, Sigfox, NB-IOT voor gebruik in de open lucht
  • Tags met sensoren en Zwave of Zigbee voor gebruik in gebouwen

Ieder van deze technieken heeft voor- en nadelen. Afhankelijk van uw toepassing, de fysieke omgeving en de business case zal een techniek beter toepasbaar zijn dan een ander, of is een mix van meerdere technieken nodig.

Er zijn tags beschikbaar als label, sticker, on-metal tag voor gebruik op metalen objecten, in-metal tags, waslabels, strijkbare tags voor kleding.

Apparatuur

Al deze technologieën werken met verschillende apparatuur, met andere werkwijzen. Een reader voor een LF of HF tag leest een tag per keer. Die reader wordt dus vaak verbonden via een seriële of USB koppeling. Een UHF reader leest honderden tags per seconde. Een dergelijke lezer levert een constante stroom aan gegevens, veelal over een Ethernet verbinding. Veel vaste UHF lezers hebben een ingebouwd Linux systeem aan boord, waarop intelligente filtering applicaties kunnen worden geïnstalleerd.

Vervolgens zijn er mobiele apparaten, handheld terminals. Ieder merk heeft zijn eigen programmeer interface of API, zelfs als ze dezelfde UHF of HF tags kunnen lezen. Die programmeer API’s zijn niet gestandaardiseerd. En tenslotte zijn er programmeer stations of RFID printers die tags kunnen programmeren en bedrukken, en waar spullen getagd worden of ‘geïnstantieerd’ (geboren).

Ook Bluetooth, WiFi en alle andere actieve technologieën werken met een verscheidenheid aan beschermde oplossingen die allemaal net iets anders werken, met andere protocollen of gebruikmakend van eigen server oplossingen.

Onze ETT-middleware verwerkt dus deze verscheidenheid aan apparatuur, en configureert en beheert ze. We gebruiken slimme filteralgoritmen en andere ’trucs of the trade’ om ervoor te zorgen dat we alleen die gebeurtenissen bijhouden die belangrijk zijn voor uw bedrijfsprocessen. Deze algoritmen helpen om om te gaan met ongunstige fysieke omstandigheden (veroorzaakt door reflecties van radiosignalen, interferentie, nattigheid), en bewegingsdetectie of aanwezigheidsdetectie.

Gebeurtenissen

De hoofdtaak van al deze systemen is dat we willen weten wanneer en waar een tag voor het eerst arriveert of verdwijnt: de gebeurtenis op een locatie. Een locatie kan van alles zijn wat de klant bepaalt. Het kan een winkel zijn, of een magazijn, een voertuig van een servicemonteur, een laboratorium of zelfs een plank in een kast in een apotheek. Locaties kunnen vast zijn, of mobiel. Ze kunnen worden geassocieerd met een fysieke binnenlocatie, een GPS-locatie buiten of virtueel. De klant kan zelf een hiërarchie van locaties definiëren. De ETT Server houdt ’events’ bij op deze locaties:

  • de ‘geboorte’ of instantiatie van een object (met een RFID tag of een actieve transponder)
  • het arriveren van een object op een bepaalde locatie (Arrivals, Goods-In, inkoop, returns van goederen)
  • vertrek van een object van een bepaalde locatie (verkoop, verplaatsing, verzending)
  • een inventarisatie uitvoeren op een locatie
  • de ‘dood’ van een object, waarbij de tag of transponder losgekoppeld wordt en hergebruikt of weggegooid kan worden

De ETT ondersteunt het produceren van de RFID tags, bijvoorbeeld

  • Volgens GS1 internationale codering, of
  • Volgens klant-specifieke definitie.

Onze ETT-middleware registreert de levenscyclus van een tag of transponder, inclusief alle bewegingen tussen locaties. We houden onze middleware zo generiek mogelijk, dus we houden basis objectdetails bij, maar niet alles. We hebben wel op ‘regels’ (rules) gebaseerde waarschuwingen (zoals: dit item is 10 keer gebruikt en moet nu naar een locatie worden gestuurd voor preventief onderhoud). We kunnen verzamelingen van items bijhouden (bijvoorbeeld een doos met een linker- en rechterschoen of een instrument waarvoor een bepaalde sonde nodig is) en waarschuwen als deze verzamelingen niet compleet of verbroken zijn.

Samen met u analyseren we uw bedrijfsprocessen, welke gebeurtenissen, rules en waarschuwingen belangrijk zijn voor uw processen, en bouwen we transactionele interfaces voor uw softwaresystemen zodat ze altijd een nauwkeurige weergave geven van wat er in het echt gebeurt.

Met een barcode heeft een stapel overhemden allemaal dezelfde EAN- of SKU-code (artikelnummer of stock-keeping unit). Veel ERP-systemen zullen alleen bijhouden dat u 20 van deze items heeft. Met RFID heeft elk shirt zijn eigen code (waarin de SKU is gecodeerd). Onze ETT houdt bewegingen van elk afzonderlijk item bij, maar kan geaggregeerde informatie uitwisselen met uw ERP systeem.

Koppelingen

Onze ETT-middleware is geïmplementeerd op een Windows Server met een Microsoft SQL Server-database. We gebruiken MQTT om details van gebeurtenissen uit te wisselen en te integreren met verschillende apparaten. En met MQTT kunt u uw systemen abonneren op bepaalde gebeurtenissen. De ETT-middleware wordt meestal gebruikt als een cloudgebaseerde, gehoste service. Een klant kan inloggen op een webbased controlepaneel en zelf locaties en apparaten definiëren. Er zijn basisrapportagemogelijkheden om items op locaties te rapporteren, of bewegingen en gebeurtenissen voor transponders.

We hebben veel ervaring met het implementeren van dashboards die u laten zien wat er in uw bedrijf gebeurt. En we hebben een aantal standaardproblemen opgelost. Als iemand bijvoorbeeld een inventarisatie proces start en inventariseert in een magazijn met een handterminal, kunnen extra mensen aan hetzelfde voorraadinventarisatie ‘meedoen’ met extra handterminals, en daarmee de inventarisatie versnellen.

We hebben koppelingen gebouwd voor veel verschillende systemen in de bedrijven van onze klanten. Soms zijn deze interfaces batchgeoriënteerd (uitwisselingen van CSV’s of directe SQL-toegang), soms zijn het on-line SOAP- of REST-interfaces. Omdat we veel ervaring hebben, kunnen we nauwkeurig voorspellen hoeveel inspanning van onze kant nodig is om een koppeling te ontwikkelen. En hoeveel tijd er nodig is om te testen.

We hebben koppelingen gerealiseerd met:

  • ERP systemen zoals SAP, Microsoft Dynamics, Maximo, Exact
  • Warehouse managementsystemen
  • Asset management systemen zoals Ultimo
  • Manufacturing control systems
  • Wasserij systemen
  • MQTT publish/subscribe

Voordelen

Het gebruik van onze ETT middleware biedt u een aantal voordelen:

  • bewezen middleware met hoge prestaties, reeds in gebruik bij vele klanten
  • niet nodig om eigen servers te kopen of onderhouden, een cloud based oplossing
  • ondersteunt readers en handheld terminals van Zebra, Nordic ID, Impinj, TSS, HID Global, Bluvision, HP Aruba (location based services), Cisco (Unified Wireless Location Based Services), Ultra-Wide-Band beacons
  • voldoet aan standaarden en voorkomt dat u vast zit aan de oplossing van één leverancier
  • een voorspelbare en redelijke licentie en implementatie prijs voor het ETT systeem
  • we kunnen vrij precies inschatten wat implementatie van een transactie met uw ERP of ICT systeem gaat kosten, en bieden dit voor een vaste prijs per business transactie
  • een vaste, jaarlijkse licentie per verbonden apparaat, en een bedrag voor hosting, onderhoud en ondersteuning