EasyLogic


image from Chinese New Year


Chinese New Year

鎭枩鍙戣储

“Congratulations and be prosperous”

Chinese New Year is het festival waarop het begin van het nieuwe jaar op de traditionele Chinese kalender wordt gevierd. De datum ligt niet exact vast, maar de eerste dag begint als de nieuwe maan verschijnt tussen 21 januari en 20 februari. De avond voor Chinees Nieuwjaar komen families bij elkaar om gezamenlijk te eten en te vieren, cadeautjes uit te wisselen. De dagen erna worden tempels bezocht, voorvaderen ge毛erd, en rituelen geobserveerd.

Chinees Nieuwjaar wordt niet alleen in China gevierd, maar ook in landen met een grote Chinese populatie, zoals Maleisi毛, Singapore, Thailand.

Men reist vanuit heel China naar het geboorte-dorp om bij elkaar te zijn - een reis die zomaar 2 of 3 dagen kan duren. In de praktijk betekent dit dat bedrijven en instellingen meestal drie dagen voor Chinees Nieuwjaar sluiten. Het is ook gewoonte dat men pas meestal de 8e dag na Chinees Nieuwjaar weer aan het werk gaat, en dit ook nog viert met een lunch op het werk. De echte werkzaamheden starten pas daarna.

Omdat echt iedereen vrij heeft, is er geen postbezorging, banken zijn dicht, stoppen logistieke ketens en gaat het licht letterlijk uit in fabrieken en kantoren. Uit ervaring weten we dat in Noord China, waar het goed koud kan zijn, de verwarming uit gaat. En in zuid-China, in de tropen, gaat de airconditioning uit en neemt de luchtvochtigheid toe. Dat betekent dat er vaak opstart problemen zijn met productie processen na Chinees Nieuwjaar.

Wat betekent dit in de praktijk

Als uw voorraad passen, keyfobs of polsbandjes op raakt in de periode tussen 茅茅n week v贸贸r Chinese New Year en 2 weken na Chinese New Year (dus in 2023 tussen 15 januari en 5 februari) adviseren wij om uw bestelling uiterlijk 3 weken v贸贸r Chinese New Year bij ons in te leggen om verzekerd te zijn van tijdige levering. In de praktijk betekent dat wij uw bestelling graag v贸贸r 22 december ontvangen.

Wanneer is Chinese New Year

  • 2023 - 22 januari (zondag)
  • 2024 - 10 februari (zaterdag)
  • 2025 - 29 januari (woensdag)
  • 2026 - 17 february (dinsdag)
  • 2027 - 6 february (zaterdag)